“Alaptarea este un act instinctual si natural, dar si o arta care se invata zi dupa zi. Realitatea este ca aproape toate femeile pot alapta, au destul lapte pentru bebelusii lor si pot invata cum sa gestioneze problemele mai mari sau mai mici care deriva din aceasta. Este vorba aproape intotdeauna o problema de cunoastere si practica si nu de noroc”. – La Leche League
Sunt multe motive pentru care alaptarea este cea mai buna alegere. Ultimele studii ale laptelui matern arata ca acesta contine substante vitale pentru dezvoltarea optima a sistemelor organismului bebelusului. Aceasta influenta pozitiva a primelor luni de alaptare se rasfrange si in evolutia ulterioara a copilului. Copiii alaptati fac mai putine infectii respiratorii si infectii ale urechii. Copiii alaptati au sanse mai mici sa devina adulti obezi sau sa faca diabet zaharat. Copiii alaptati sunt mai inteligenti cu fiecare luna de alaptare. Influenta laptelui matern asupra sanatatii este in continua cercetare si rezultatele studiilor nu fac decat sa sprijine ideea de alaptare.
Proiectul “Alapteaza” doreste sa sprijine prin informatii documentate din punct de vedere medical decizia viitoarelor sau tinerelor mame de a-si alapta copiii.
Desigur, alaptarea este, pana la urma, o decizie personala a fiecarei femei si care, “chiar daca nu pare sa fie optiunea cea mai buna pentru toti parintii, este totusi cea mai buna optiune pentru toti copiii.” – Amy Spangler
Ideea acestui proiect a venit in urma numeroaselor studii care arata ca multe mame renunta la alaptare mai devreme decat si-ar dori, din cauza unor probleme care insa pot fi prevenite cu sprijin si ingrjire corespunzatoare. Oprirea precoce a alaptarii nu duce decat la sentimente de dezamagire, stres, pe langa probleme de sanatate atat pentru mama cat si pentru copil.
Este demonstrat faptul ca suportul profesionist pentru alaptare ajuta mamele sa continue acest proces, comparativ cu ingrijirea medicala standard de care au parte mama si copilul. O metaanaliza a 52 de studii ce au inclus peste 56.000 de femei din 21 de tari a aratat ca orice forma de suport profesionist in alaptare are un impact pozitiv prin cresterea duratei alaptarii si cresterea duratei de timp in care femeile alapteaza fara introducerea altor tipuri de lichide sau alimente in afara laptelui matern. (sursa)
Proiectul Alapteaza doreste sa sprijine si sa incurajeze mamele ce doresc sa alapteze. Isi doreste sa aduca informatii documentate stiintific si sa raspunda intrebarilor mamelor pentru a putea fi pregatite sa rezolve problemele ce apar in cursul alaptarii.