Alaptare nou nascut. La ce trebuie sa te astepti dupa ce ai nascut si trebuie sa-ti alaptezi bebelusul? Citeste sfaturile de mai jos pentru a fi pregatita pentru unul dintre cele mai frumoase momente de care vei avea parte!
Cand incepi sa alaptezi?
Momentul cel mai bun pentru a pune micutul la san este atunci cand il tii pentru prima data in brate. Din pacate, in cazul nasterii la spital, acest lucru nu este posibil, nou nascutul fiind preluat de neonatologi pentru o prima evaluare. Daca ai nascut normal, de indata ce iti revii, poti cere sa ti se aduca copilul pentru a alapta.
Nu te speria ca nu ai inca lapte. Sanii tai deja produc cantitati mici de colostru, primul lapte, care are extraordinar de multe calitati pentru micutul nou-venit pe lume si care-l hranesc si-l protejeaza de eventualele infectii. Burtica bebelusului tau este foarte mica si nu are nevoie de mai mult lapte decat produci tu. Vei vedea ca, pe masura ce bebe creste, va creste si cantitatea de lapte pe care o produci, tocmai pentru a se adapta la nevoile celui mic.
Care este pozitia corecta pentru alaptare nou-nascut?
Copilul se pozitioneaza cu tot corpul intors catre tine, piept la piept. Atinge-i buza superioara cu mamelonul si, cand bebelusul deschide larg gura, introdu-l in gura bebelusului cat mai mult, sustinand in continuare sanul. Trebuie sa te asiguri ca bebe a prins nu numai mamelonul ci si cat mai mult din areola (zona mai inchisa la culoare).
Nu trebuie sa te ingrijorezi daca bebelusul nu reuseste de prima data sa apuce cum trebuie sanul. Iti trebuie multa rabdare si multa practica. Nu este un lucru deloc usor. Nu trebuie sa clachezi si sa apelezi la ajutorul biberonului; daca vei face asta probabil ca vei renunta usor la alaptare.
Chiar daca ai citit multe materiale despre alaptare este important sa ceri ajutorul unei persoane cu experienta in alaptare. Atat timp cat esti in spital cu bebelusul insista ca o asistenta sa te ajute sa alaptezi corect si sa te urmareasca in timp ce alaptezi.
Daca bebelusul nu apuca corect sanul sau te doare cand alaptezi, trebuie sa extragi mamelonul din gura copilului cu ajutorul degetului tau mic introdus in coltul gurii bebelusului, alfel vei face rani si durerile vor fi semnificative.
Cele mai multe rani la nivelul mamelonului apar in primele zile de alaptare, pentru ca bebelusul nu apuca corect sanul. Nu uita ca alaptatul corect nu doare!
Daca bebelusul tau este prematur nu vei putea sa-l alaptezi imediat. Ce poti face este sa te mulgi, de preferat cu ajutorul unei pompe electrice, iar laptele tau va fi administrat bebelusului cu ajutorul unui tub sau biberon, pana in momentul in care cel mic va fi destul de puternic sa suga.
Pana la urma, ceea ce este greu in alaptare este initierea ei; o data ce ai reusit, vei avea parte de multe momente de satisfactie.
Cat de des trebuie sa alaptezi?
Nu exista orare precise pentru alaptare nou nascut. Este o greseala sa alaptezi bebelusul uitandu-te la ceas; vei auzi in jurul tau sfaturi ca trebuie sa alaptezi la 3 ore in timpul zilei si la 4 ore in timpul noptii, sau variatii pe aceeasi tema. Bebelusul nu suge aceeasi cantitate de lapte la fiecare supt; mai mult, o data sta mai mult, alta data sta mai putin la san. Important este ca mama sa fie atenta la semnalele de foame pe care noul- nascut le transmite: devine alert, mai activ, cauta sanul cu gurita si capul. Nu trebuie sa astepti ca bebelusul sa planga pentru a-l alapta, sau mai mult, sa-l lasi sa planga o perioada pentru ” a suge mai bine”. Este o mare greseala. Plansul este un semn tardiv de foame, copilul va fi agitat si va reusi mai greu sa suga.
Nu uita sa ai grija de tine! Iar cele mai bune solutii de ingrijire pe perioada alaptarii sunt cele bio!
Daca nou nascutul doarme insa mai mult de 4 ore, trebuie trezit cu grija si pus la san. Pentru a-l mentine treaz pe parcursul suptului, mai scoate o hainuta de pe el sau, daca este infasat, desfasa-l.
Cum sa alaptezi confortabil
Inainte de a incepe sa alaptezi trebuie sa rezolvi problemele urgente care pot interveni pe parcursul suptului, gen mers la toaleta, oprit focul de la aragaz.
Alaptarea unui nou-nascut poate dura ceva timp, pana la 40 de minute. De aceea trebuie sa-ti gasesti o pozitie comoda pentru alaptare nou nascut: stai in pat sprijinita pe perne care sa-ti sustina spatele, gatul si capul sau intr-un fotoliu comod. Pentru ca mainile sa nu-ti amorteasca cat timp sustii bebelusul, te poti ajuta de o perna de alaptat sau de perne obisnuite ceva mai tari.
Ar fi bine sa ai langa tine un pahar cu apa, pentru ca ti se va face sete in timpul alaptarii; ceva de rontait, o carte, o revista iti pot fi de folos.
Ce ar trebui sa mananci cand alaptezi?
Cand alaptezi trebuie sa ai o dieta echilibrata. Chiar si mamele care nu se hranesc corespunzator sunt capabile sa-si alapteze copiii. Insa o dieta echilibrata va face ca laptele pe care-l produci sa aiba cantitatea si calitatea necesare cresterii di dezvoltarii copilului.
In ceea ce priveste cantitatea de mancare, probabil ca vei avea pofta de mancare mai mult decat de obicei; este normal. Corpul tau are nevoie de energie pentru a produce lapte. Cand alaptezi ai nevoie cu 200 -500 de kcal mai mult decat o femeie care nu alapteaza.
Este de preferat sa manaci mese mai reduse cantitativ si mai frecvente.
Trebuie sa fii atenta sa te hidratezi corespunzator, pentru ca te poti deshidrata usor cand alaptezi.
Nu este nevoie de obicei sa renunti la anumite alimente pe care le consumai. Majoritatea bebelusilor nu au probleme legate de anumite alimente pe care le consuma mama. Insa daca bebe se baloneaza sau devine agitat dupa ce consumi anumite alimente (de obicei produse lactate), incearca sa le elimini pentru o perioada de timp si sa reevaluezi daca cel mic se simte mai bine.
Desi te vei simti extenuata in primele zile de dupa nastere, nu apela la ajutorul cafelei. Cafeina trece in laptele matern si se poate acumula in organismul bebelusului. Limiteaza-te la o singura ceasca de cafea pe zi (maxim 300 mg/ zi).
De asemenea limiteaza consumul de alcool care trece de asemenea in laptele matern si care-i poate dauna noului- nascut.
Nu trebuie sa renunti la condimente. Maroritatea bebelusilor agreeaza o mare parte dintre ele.
Probleme care pot aparea in timpul alaptarii
Prima problema cu care te confrunti este teama ca nu ai lapte. Trebuie sa stai linistita, orice mama care naste are lapte pentru a-si hrani copilul. Probabil ca vei resimti momente de neputinta si descurajare daca nu vei reusi sa alaptezi noul nascut inca de la primele incercari. Majoritatea mamelor trec prin asemenea stari, mai ales ca starea psihica se modifica datorita schimbarilor hormonale de dupa nastere. Ceea ce poti face este sa-ti doresti sa reusesti sa alaptezi si sa cauti sprijin in membri familiei si prieteni care te pot incuraja neconditionat.
Unele dintre proaspetele mamici reusesc sa alapteze noul nascut usor, fara sa intampine probleme de ordin fizic sau psihic.
Dupa cateva zile dupa nastere te vei simti obosita datorita lipsei de somn. Ce poti face? Cere ajutorul familiei si roaga-i sa se ocupe de restul treburilor casnice pentru a te ocupa doar de bebelus si pentru a te odihni in timpul in care bebe doarme.
Alte probleme care pot aparea in primele saptamani de dupa nastere sunt: angorjarea sanilor, mastita, rani la nivelul mameloanelor.
Trebuie sa tii minte ca, daca ai orice fel de problema, trebuie sa ceri ajutor familiei, medicului care ti-a urmarit sarcina si medicului neonatolog pentru orice intrebare care te ingrijoreaza. Cu toate ca femeile alapteaza de mii de ani si este un proces natural, nu se realizeaza intotdeauna cu usurinta; insa dorinta ta si dragostea pentru bebelusul tau trebuie sa-ti dea putere pentru a-i oferi cel mai frumos si sanatos inceput in viata cu putinta.