Greutate copii si biberon.
Unul dintre multitudinea de beneficii pe care le aduce alaptarea este protejarea copiilor de obezitate.
Un nou studiu care cerceteaza legatura dintre greutate copii si biberon
Insa un studiu recent a adus in discutie influenta asupra cresterii in greutate pe care o aduce hranirea cu biberonul, indiferent daca este vorba de lapte matern sau de lapte formula. Acest studiu, coordonat de dr. Ruowei Li, de la Centrul National pentru Preventia Bolilor Cronice si Promovarea Sanatatii; Sectia de Nutritie, Activitate fizica si Obezitate, Centrele pentru Controlul Bolilor si Preventie, Atlanta, Georgia, a fost publicat in Archives of Pediatric & Adolescent Medicine . Acesta a demonstrat ca bebelusii hraniti cu biberonul iau mai mult in greutate decat cei alaptati la san. Studiul a comparat modelele de crestere ale copiilor alaptati la san cu cele ale copiilor hraniti cu lapte matern administrat cu biberonul; de asemenea a luat in considerare si grupul de copii hraniti cu biberonul cu lapte formula.(sursa)
Alaptarea protejeaza copilul de obezitate
Cercetatorii au emis mai multe ipoteze conform carora copiii alaptati la san sunt protejati de obezitate la varsta copilariei. Una dintre ele este ca, sugarul alaptat la san depune efort in procesul de supt, pe cand cel alimentat cu biberonul are o atitudine mai degraba pasiva. O alta mentiune este ca sugarul alaptat la san este capabil sa-si autoregleze aportul energetic in functie de semnalele interne de foame si satietate, pe cand cel hranit cu biberonul nu o face. Teoretic, copiii hraniti cu lapte muls iau mai mult in greutate din cauza administrarii cu biberonul.
Studiul a inclus 1899 de perechi mama-copil. Comparativ cu sugarii alaptati exclusiv la san, cei hraniti exclusiv cu biberonul au luat in plus 71g/luna, iar cei hraniti cu lapte muls au castigat 89g/luna.Cu toate acestea, cei hraniti si cu lapte muls si cu lapte formula cu biberonul, au luat in plus fata de sugarii alaptati exclusiv la san numai 37g/luna.
Cercetarile au dus la concluzia ca sugarii alaptati atat la san cat si hraniti cu biberonul cu lapte muls iau in greutate intr-o maniera similara cu cei alaptati la san exclusiv; insa copiii care sunt alaptati si primesc supliment cu lapte formula iau in greutate cu 45g/luna mai mult. Prin urmare, este de preferat ca alaptarea la san sa fie suplimentata cu lapte muls decat cu lapte formula.
Concluzia studiului: I alaptarea la san, II lapte muls cu biberonul si apoi III lapte praf cu biberonul
Autorii acestui studiu au ajuns la o concluzie fara niciun dubiu in ceea ce priveste cea mai buna optiune de hranire a sugarului si anume: “Alaptarea la san trebuie sa fie prima optiune de hranire pentru bebelusi”. Daca nu este posibila alaptarea, un compromis acceptat este ca mama sa se mulga si sa-si hraneasca astfel bebelusul, cu mentiunea acordarii unei “atentii deosebite a nevoilor interne ale sugarului in timp ce este hranit cu biberonul”.
Concluzia pare sa fie ca alaptatul la san, mai degraba decat laptele matern, protejeaza impotriva obezitatii.