Sportul care face copiii mai inteligenti. Cu totii stim cat de importanta este miscarea fizica pentru a ne mentine corpul si mintea sanatoasa. Exista deja studii care au aratat ca activitatea fizica are influenta asupra creierului si performantelor academice. Insa, pana acum, nu se stia exact ce tip anume de activitate fizica contribuie la cresterea performantelor intelectuale.
Un studiu recent desfasurat in Spania a urmarit in detaliu acest lucru si a ajuns la concluzia ca abilitatile motorii si capacitatea cardiorespiratorie au cea mai mare influenta asupra performantelor intelectuale.
Sportul care influenteaza cel mai mult abilitatile intelectuale
Studiul a urmarit activitatile fizice sub 3 aspecte:
capacitatea cardiopulmonara;
forta musculara;
abilitatile motorii.
Cercetatorii au urmarit fiecare dintre aceste aspecte in parte, separat si combinat, pentru a vedea care dintre componentele activitatii fizice in cadrul diferitelor sporturi este cea mai importanta in relatie cu performantele la scoala.
Studiul a urmarit 2038 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani si a colectat date complete in ceea ce priveste tipul de activitate fizica, compozitia corpului si performantele academice.
Capacitatea cardiorespiratorie este masurata in functie de cat de bine inima si plamanii furnizeaza energie si oxigen muschilor in timpul exercitiilor fizice.
Abilitatile motorii includ viteza miscarilor, agilitatea si coordonarea. Aceste 2 aspecte au fost urmarite in timpul unor tipuri de alergare specifice.
Forta musculara a fost masurata prin forta maximala de strangere a mainii si prin sarituri in lungime.
Pentru masurarea performantelor academice s-au luat in calcul evaluarile de la sfarsitul anului scolar.
Capacitatea cardiopulmonara si abilitatile motorii sunt corelate cu performanta intelectuala
Capacitatea cardiopulmonara si abilitatile motorii, atat impreuna, cat si separat sunt corelate cu performantele la scoala.
Legatura cea mai stransa este intre abilitatile motorii si notele bune la scoala. Acest lucru inseamna ca sporturile care presupun viteza de miscare, coordonare si agilitate sunt mai benefice copiilor decat sportul de tip fitness.
Sporturile ce presupun numai forta musculara nu au demonstrat legatura cu performantele scolare.
De asemenea, copiii care au avut capacitate cardiopulmonara scazuta si abilitati motorii scazute aveau si rezultate nesatisfacatoare la scoala.
Cercetatorii au concluzionat ca, pentru a creste performantele scolare ale copiilor, trebuie promovate sporturile care incurajeaza atat viteza, agilitatea si coordonarea cat si tipul de exercitii aerobice.
In afara sportului exista dovezi ca muzica imbunatateste functiile creierului atat la copii cat si la adulti.