Cascatul la bebelusi- Ati observat ca atunci cand cascati bebelusul nu casca si el? Cascatul pare un lucru minor, pe care de obicei nu-l bagam in seama, dar care insa face parte din viata noastra de zi de zi. Cascatul este un reflex cu care ne nastem si care persista pe tot parcursul vietii. Au existat o multitudine de teorii care sa explice cauza acestei reactii.

Cascatul ca mecanism de racire a creierului

Stimulul cel mai evident care declanseaza cascatul este somnolenta. Plictiseala apare atunci cand principala sursa de stimulare dintr-un mediu nu mai este capabila sa sustina atentia. Aceasta induce somnolenta prin stimularea sistemului care genereaza somn. In acest moment, mintea trebuie sa faca un efort pentru a mentine contactul cu mediul extern.

Stiai ca citirea unui carti interesante declanseaza modificari in functionarea creierului, care pot dura cel putin cinci zile dupa incheierea lecturii?

Noi am descoperit mai mult de 100 carti captivante!

Vezi recomandarea zilei!

Recent, in mai 2014, a fost publicata o teorie conform careia cascatul are functia de termoreglare, racind creierul. (sursa)

Conform teoriei termoreglarii , efectele de racire ale cascatului apar prin mecanisme de schimb de caldura prin contracurent, racire prin evaporare și imbunatatirea fluxului sanguin cerebral. Prin urmare, eficienta cascatului depinde de temperatura mediului ambiant. S-a demonstrat ca reflexul de cascare este mai frecvent la temperaturi crescute ale mediului ambiant. Pentru a intari acesta teorie, s-a demonstrat ca aplicarea pe cap a unui pachet cu gheata a dus la scaderea cascatului contagios.

Cascatul si empatia sociala

Cu totii am experimentat cascatul la scurt timp dupa ce persoana din fata noastra casca.

Cascatul este cunoscut ca fiind contagios. Acest efect este folosit in scop de cercetare pentru a induce cascatul. Contagiozitatea cascatului este corelata cu abilitatile empatice ale persoanelor sanatoase.

Stiai ca figurinele LEGO depasesc populatia Pamantului?

Oare cine are cele mai multe modele de LEGO?

Vezi ce iti mai recomandam!

Millen and Anderson (sursa) au facut un studiu pe bebelusi si copii mici pentru a investiga daca acestia sunt susceptibili la cascatul contagios precum copiii mai mari si adultii sau nu. In prima parte a studiului 20 de mame cu copii cu varste intre 6 si 34 de luni, au fost rugate ca, timp de o saptamana, sa noteze aparitia, momentul si contextul in care copiii lor casca. S-a observat ca majoritatea (31,1%) copiilor casca la trezirea de dupa somnul de dimineata sau dupa-amiaza. Niciuna dintre mame nu a raportat posibile episoade de cascat contagios.

In a doua parte a studiului 22 de bebelusi si copii mici au fost urmariti daca casca atunci cand urmaresc un film in care mama lor casca. 16 copii nu au cascat deloc in timpul vizionarii filmului, 2 copii au cascat o data si 4 copii au cascat o singura data, dar dupa prezentare. Pe baza acestor observatii s-a sugerat ca bebelusii si copiii prescolari sunt imuni la cascatul contagios, chiar daca stimulul este unul emotional si semnificativ. Acest studiu isi recunoaste limitele prin numarul mic de participanti. Pe de alta parte, cascatul contagios poate fi declansat la copii dupa varsta de 4- 5 ani, care au abilitati de comunicare si empatie mai dezvoltate decat ale copiilor mici.


Articolul primit 4.7 stele din 5 posibile si a fost considerat folositor de 57 mamici si tatici
- Publicat: Update: 2024-03-29 -

Trimite si prietenilor tai


Citeste si alte articole din categoria sanatate


Ai vazut ultimele colectii?