Scutece bebe- Ar trebui sa fie sau nu motiv de ingrijorare pentru parinti?
Scutecele pentru bebelusi sunt o adevarata binecuvantare pentru parinti. In momentul de fata nici nu ne putem imagina cum ar fi sa ne crestem copiii fara pampers. Cu toate ca, de cand s-au inventat, la sfarsitul anilor ’60, scutecele au fost subiectul a numeroase controverse si discutii pe marginea protectiei mediului, parintii considera ca folosirea scutecelor care apoi se arunca aduc un mare ajutor cresterii copiilor.
In ultimul timp au aparut dezbateri asupra compozitiei pampersilor, asupra lotiunii cu care anumite branduri impregneaza aceste scutece si asupra reactiilor adverse, pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung, ce pot fi determinate de acestea.
Haideti sa vedem ce contin de fapt aceste scutece si daca exista vreun motiv de ingrijorare real din partea parintilor.
Ce se afla intr-un scutec?
Zona extrem de sensibila a copiilor, zona uro-genito-anala, se afla aproape continuu in contact cu scutecul.
Desi scutecele pampers par a fi foarte simple, ele sunt compuse din mai multe parti si materiale decat crezi. Companiile producatoare de scutece pentru bebelusi nu sunt obligate sa detalieze ingredientele din care acestea sunt compuse, insa majoritatea producatorilor mari de pampers au acelasi model de baza:
stratul exterior este alcatuit dintr-o pelicula de polietilena, acelasi material cu al foliei alimentare.
stratul interior, care vine in contact cu pielea bebelusului, este de obicei alcatuit din polipropilena, un material frecvent intalnit, printre altele la imbracamintea pentru vara, absorbind transpiratia de pe piele. In cazul scutecelor, acest strat de polipropilena este tratat sa absoarba lichidele.
Ambele materiale sunt considerate a fi sigure pentru pielea sensibila a bebelusilor.
Unele branduri de scutece au tratat stratul interior cu aloe si vitamina E, substante ce protejeaza pielea bebelusului.
interiorul scutecului contine celuloza si polimeri superabsorbanti, de obicei poliacrilat de sodiu. Introducerea acestui compus in ingredientele scutecului a permis ca acesta sa devina mai subtire si mai eficient in ceea ce priveste pastrarea pielii uscate. Poliacrilatul de sodiu retine de 200- 300 de ori mai multa urina decat greutatea sa. Cu toate ca poliacrilatul ar trebui sa stea in mijlocul grosimii scutecului, uneori il poti vedea iesind sub forma de mici cristale transparente pe pielea bebelusului.
desenele de la exteriorul scutecului contin coloranti precum Disperse Blue 106, Disperse Blue 124, Disperse Yellow 3 si Disperse Orange 3.
scutecele parfumate contin cantitati mici de citral, un compus ce se gaseste in uleiul de lamaie si portocala si se afla intre stratul exterior si cel absorbant.
Substantele chimice din scutece sunt sigure pentru bebelusul meu?
Poliacrilatul de sodiu este un polimer superabsorbant care nu irita pielea. Pentru ca este format din lanturi lungi legate intre ele, molecula este mult prea mare pentru a putea fi absorbita de piele. Intr-adevar, este o substanta toxica, daca este inghitita sau inhalata, caz in care poate produce afectari ale ochilor, pielii si plamanilor.
Uneori poliacrilatul de sodiu este amestecat cu mici cantitati de acid acrilic, din cauza procesului de fabricatie. Teoretic, acest acid acrilic poate fi daunator pielii bebelusului atunci cand se afla in cantitati mari. Insa studiile publicate in the Journal of Toxicology and Environmental Health in 2009 nu au aratat cantitati de acid acrilic care sa ridice semne de ingrijorare.
S-a ridicat si problema declansarii de reactii alergice de catre poliacrilatul de sodiu. Din fericire, aceste reactii sunt extrem de rare; raportul the Journal Clinics in Dermatology a citat un singur caz de posibila reactie alergica la poliacrilatul de sodiu, la un adult cu incontinenta.
In anii ’70-’80 au aparut numeroase cazuri de TSS (toxic shock syndrome) la femeile ce foloseau tampoane intime interne ce contineau poliacrilat de sodiu; este o boala potential fatala declansata de o infectie bacteriana. Prin urmare, utilizarea poliacrilatului de sodiu in scutece a dus la temerea ca si bebelusii pot face aceasta teribila boala. Insa temerile au fost neintemeiate; este o diferenta majora intre un scutec exterior corpului si un tampon intern; pana in prezent nu s-a raportat niciun caz de TSS declansat de scutece.
colorantii folositi la scutecele pampers sunt in marea majoritate sigure. Verifica aici lista colorantilor considerati siguri.
In cazuri rare Disperse Blue 106, Disperse Blue 124, Disperse Yellow 3 si Disperse Orange 3 au declansat reactii alergice la bebelusi.
parfumuri: unii bebelusi sunt sensibili la citral sau alte parfumuri din scutece. Insa cantitatile folosite in interiorul scutecelor sunt atat de mici, de un milion de ori mai mici decat dozele care ar produce probleme, conform raportului din 2009 al the Journal of Toxicology and Environmental Health.
dioxine: aceste substante chimice sunt produse cand celuloza din interiorul scutecului este albita cu clor. Dioxinele sunt printre cele mai nocive substante, care determina cancer. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, expunerea la dioxine poate cauza reactii cutanate, afectarea ficatului, tulburari ale sistemului imunitar, sistemului nervos, endocrin si reproducator.
S-au realizat studii asupra cantitatii de dioxine continute de scutece; s-a demonstrat existenta dioxinelor, insa cantitatile erau extrem de mici (de 100- 1000 de ori mai mici) decat o cantitate potential toxica. Insa, in continuare, exista retineri cu privire la efectele adverse pe termen lung determinate de expunerea la cantitati mici de dioxine.
Ca raspuns la aceste ingrijorari, unele companii au inceput sa produca scutece cu celuloza nealbita cu clor, sau albita prin alte metode.
Un studiu publicat in 2002 in The Journal Environmental Health Perspectives a estimat ca dieta unui copil contine de mii, pana la milioane de ori mai multe dioxine decat scutecele. Dioxinele sunt peste tot in mediul inconjurator si se regasesc in tot ceea ce mancam, dar in special in grasimile animale.
Aceste dioxine sunt de mai multe tipuri, unele mai periculoase, altele mai putin. Acelasi studiu a aratat ca formele de dioxine periculoase, care cauzeaza cancer, nu se regasesc in scutece.
Care sunt recomandarile pediatrilor?
Scutecele au in primul rand rolul de a pastra pielea bebelusilor uscata.
Prin urmare riscul de a face eritem fesier este mai mic si mai putin sever atunci cand este folosit un scutec absorbant performant.
Riscul de eritem fesier este corelat in primul rand cu iritarea zonei sau infectarea din cauza diareei sau scaunelor modificate si nu cu scutecul.
Scutecele Pampers Dry Max sub lupa
La inceputul anului 2010 au existat discutii aprinse cu privire la siguranta scutecelor Pampers Dry Max Swaddlers and Cruisers. Au fost raportate 4700 de reactii adverse de eritem fesier sever.
Scutecele Pampers Dry Max au inceput sa primeasca plangeri din partea parintilor, raportand cazuri severe de eritem fesier, la inceputul anului 2010, cand si-au schimbat ambalajul, cu toate ca scutecele erau aceleasi din 2008. Autoritatile Canadiene au investigat reclamatiile si nu au gasit corelatii intre aceste scutece si reactiile adverse raportate.
Daca vrei sa te asiguri ca bebelusul tau nu va avea parte de reactii adverse la scutec, poti opta pentru scutece de bumbac.
Ce poate face un parinte in cazul unei presupuse reactii adverse la scutec?
Daca ti se pare ca un anumit tip de scutec ii face problemele bebelusului tau, incearca sa schimbi brand-ul.
Poti sa alegi un scutec din material textil, care, cu toate ca nu este la fel de absorbant, nu contine alte ingrediente si materiale care te pot ingrijora.
Ca sa tratezi un eritem fesier usor trebuie sa schimbi scutecul des, sa fii sigur ca pielea bebelusului este uscata inainte de a aplica crema protectoare si scutecul nou.