Obezitatea la copii. In momentul de fata se observa o crestere alarmanta a numarului de copii obezi si de cazuri de diabet zaharat de tip 2 in randurile copiilor si adolescentilor.
De aceea ultimele studii s-au concentrat pe intelegerea modului in care organismul copiilor proceseaza mancarea si modul in care obezitatea si diabetul se dezvolta la varste mici.
Doua studii prezentate de Asociatia Americana de Diabet incerca sa aduca lumina in aceste mecanisme.
Creierul adolescentilor proceseaza zaharul diferit de cel al adultilor
Un studiu condus de Yale School of Medicine a comparat modul in care creierul adolescentilor raspunde la ingestia de glucoza fata de cel ala adultilor. In cazul adolescentilor, glucoza creste fluxul sangelui in zonele de creier responsabile de luarea deciziilor si de procesul de motivatie-recompensa, pe cand in cazul adultilor, glucoza scade fluxul sangelui in aceste zone.
Prof. Dr. Ania Jastreboff de la Yale School of Medicine a concluzionat ca studiul demonstreaza clar diferentele raspunsului la glucoza dintre adolescenti si adulti, cu toate ca nu poate demonstra direct cum aportul de zahar influenteaza comportamentul uman. Insa este cunoscut faptul ca adolescentii sunt cei mai mari consumatori de bauturi racoritoare zaharate, iar studiul este un prim pas in intelegerea modului in care creierul lor reactioneaza la ingestia de bauturi cu continut crescut de zahar. De asemenea este important de urmarit daca expunerea adolescentilor la consumul crescut de zahar este corelat cu dezvoltarea obezitatii.
Obezitatea la copii – Modificari ale tesutului adipos de la o varsta mica care favorizeaza aparitia diabetului
Un alt studiu condus de University Children’s Hospital din Leipzig, Germania a comparat celulele adipoase ale copiilor si adolescentilor slabi cu cele ale celor obezi.
Ei au descoperit ca, in momentul in care copiii devin obezi, numarul celulelor adipoase creste, ca de altfel si dimensiunea acestora. De alfel, s-a observat ca celulele adipoase ale copiilor obezi nu mai functioneaza biologic normal, prezentand semne de inflamatie si ducand la rezistenta la insulina, diabet si hipertensiune arteriala.
Prof. Dr. Antje K-rner, coordonatorul studiului, a concluzionat ca acesti copii obezi nu au numai mai multe celule adipoase ci acestea sunt de dimensiuni mai mari, inca de la o varsta frageda, iar acest lucru este corelat cu o crestere a inflamatiei si cu afectiuni metabolice. Acest studiu a demonstrat de fapt o modificare biologica a celulelor grase in cazul copiilor care devin obezi la o varsta mica care contribuie la dezvoltarea altor boli precum diabetul zaharat.