Miopia la copii – Tulburari de vedere la copii legate de activitatile zilnice ale copilului.

Miopia la copii este corelata cu timpul petrecut afara

Un studiu recent din Olanda, publicat in mai 2014, a aratat ca timpul scazut petrecut de copii afara este direct corelat cu riscul de miopie, chiar in cazul copiilor care nu stiu inca sa citeasca.

Un alt studiu realizat in China vine sa confirme aceste concluzii, aratand ca schimbarea stilului de viata al copiilor care se jucau predominant in casa a dus la o scadere semnificativa a ratei de miopie a acestora.

Stiai ca citirea unui carti interesante declanseaza modificari in functionarea creierului, care pot dura cel putin cinci zile dupa incheierea lecturii?

Noi am descoperit mai mult de 100 carti captivante!

Vezi recomandarea zilei!

Dimensiunea ochiului copilului este influentata de timpul petrecut in aer liber si la calculator

Coordonatorul studiului olandez, Jan Roelof Polling, a remarcat ca perioadele de timp petrecute de copii afara si in interiorul casei, la masa de lucru, sunt corelate cu dimensiunea ochilor copiilor (lungimea axului ochiului).

Copiii care se joaca afara mai putin de 45 de minute pe zi si petrec mai mult de 2 ore pe zi la masa de lucru si la calculator au lungimea ochilor cea mai mare.

Perioada de timp petrecut afara influenteaza in mod pozitiv acuitatea vizuala a copiilor

Studiul olandez a inclus 6690 de copii in varsta de 6 ani si a urmarit acuitatea vizuala si lungimea axului ochilor acestora. Dintre acesti copii 1,9% aveau miopie, iar lungimea media a ochilui a fost 22,35 mm (de la 19,27 la 25,05 mm).

Au fost gasite diferente semnificative intre lungimea ochilor copiilor care petrec mai putin de o ora pe zi afara, comparativ cu a acelora care petrec mai mult de 2 ore pe zi afara (22,41 mm vs 22,33 mm).

Mai mult, copiii care se joaca afara mai putin de o ora pe zi au un risc cu 34% mai mare sa aiba o lungime mai mare a ochiului decat media copiilor care petrec mai mult de 2 ore afara.

Copiii care au un risc crescut de miopie, precum cei care au in familie cazuri de afectarea vederii de aproape, trebuie sa petreaca cel putin 15 ore pe saptamana afara si sa evite perioade lungi de timp de activitati la masa de lucru, chiar daca sunt foarte mici si inca nu citesc.

Stiai ca figurinele LEGO depasesc populatia Pamantului?

Oare cine are cele mai multe modele de LEGO?

Vezi ce iti mai recomandam!

Activitatile scolare intense si prelungite sunt asociate cu risc mare de miopie la copii

Alte dovezi care atesta legatura directa dinte timpul petrecut in aer liber si miopie vin dintr-un alt studiu desfasurat in China, timp de 3 ani, ce a inclus peste 2000 de copii de scoala primara.

In Estul Asiei incidenta miopiei la copii este extrem de crescuta, fiind corelata cu cerintele riguroase pentru activitatile scolare care necesita timp indelungat petrecut la birou.

La jumatate dintre copiii inclusi in studiu li s-a modificat programul, fiind expusi la 45 de minute zilnic de activitati in aer liber. Initial cele 2 loturi de copii aveau aceeasi incidenta a miopiei. Dupa 3 ani de urmarire, incidenta miopiei in lotul copiilor care au avut activitati zilnice in aer liber a fost semnificativ mai mica decat in grupul de control (30.4% vs 39.5% ).

Concluzia studiului este ca o crestere a perioadei de timp petrecute afara de catre scolari duce la scaderea numarului de copii care sufera de miopie.

Cum ne ajuta aceste informatii?

Activitatile in aer liber au un efect protector impotriva instalarii miopiei la grupele de populatie cu risc mare.

Odata instalata miopia, efectele asupra progresiei bolii prin expunerea la activitati in aer liber sunt mai mici decat cele de prevenire.

Miopia este asociata cu un risc crescut pentru alte afectiuni oculare, cum ar fi glaucomul, cataracta, dezlipirea de retina, cu implicatii serioase asupra sanatatii publice.

Chiar daca ochiul ramane sanatos, corectarea miopiei cu ochelari necesita cheltuieli semnificative, prin monitorizare permanenta si corectare corespunzatoare.


Articolul primit 4.8 stele din 5 posibile si a fost considerat folositor de 86 mamici si tatici
- Publicat: Update: 2024-04-24 -

Trimite si prietenilor tai


Citeste si alte articole din categoria sanatate


Ai vazut ultimele colectii?