Mic dejun copii si diabetul – Un motiv in plus pentru a nu sari peste prima masa a zilei

Toti parintii care au copii de scoala stiu cat de greu se mobilizeaza cei mici dimineata. In plus, le cam lipseste cheful de a manca ceva atat de devreme, preferand sa amane micul dejun pana la pauza mare de la scoala sau chiar sa sara cu totul peste el.

Insa un studiu recent din Anglia, publicat de Reuters Health, demonstreaza ca elevii de scoala primara care iau micul dejun zilnic, in special un mic dejun bogat in fibre (cereale integrale), au risc mult mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, o afectiune in crestere alarmanta in ultimii ani.

Stiai ca citirea unui carti interesante declanseaza modificari in functionarea creierului, care pot dura cel putin cinci zile dupa incheierea lecturii?

Noi am descoperit mai mult de 100 carti captivante!

Vezi recomandarea zilei!

Exista deja studii la adulti care au sugerat legatura dintre riscul mare de diabet si absenta micului dejun, insa acesta este primul studiu de acest tip care face referire la copii.

Prin urmare, educa-l pe cel mic ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, peste care nu este bine sa sara: treziti-va mai devreme pentru a avea destul timp sa manance in liniste, fara a fi grabit de ora plecarii la scoala si pregateste un mic dejun intr-o forma atractiva, in bolul preferat.

Riscul de diabet creste daca sari peste micul dejun

Cercetatorii au studiat legatura intre frecventa micului dejun la copii si masuratori ale inaltimii, greutatii, compozitiei corpului si analizele de sange la 4116 copii de scoala primara din UK.

Dintre acestia, mai mult de 3000 mancau zilnic micul dejun, 450 mancau majoritatea zilelor, 372 mancau uneori iar 238 nu mancau aproape niciodata micul dejun.

Copiii care iau zilnic micul dejun au grasime corporala mai redusa si rezistenta la insulina mai redusa decat cei care nu iau micul dejun de obicei.

Copiii care iau zilnic micul dejun au un nivel al insulinei a jeun (inainte de masa de dimineata) cu 27% mai mic decat copiii care iau micul dejun mai rar.

Nivelul crescut al insulinei a jeun (rezistenta crescuta la insulina) este un precursor al dezvoltarii diabetului zaharat de tip 2.

Leptina, un hormon regulator produs de celulele grase din organism (adipocite) si proteina C reactiva (un marker al inflamatiei) sunt de asemenea marite la grupul de copii care nu iau regulat micul dejun.

Studiul a urmarit de asemenea si riscul cardiovascular si a descoperit ca grupul care mananca zilnic micul dejun are un nivel mai crescut de HDL (grasimi bune) in organism.

Copiii care sar peste micul dejun au risc mai mare de a fi supraponderali decat cei care iau micul dejun zilnic; obezitatea este binecunoscuta ca mareste riscul de diabet zaharat.

Micul dejun bogat in fibre protejeaza impotriva diabetului zaharat

Studiul a urmarit la 2000 dintre copii ce au mancat in ziua precedenta chestionarului, inclusiv la micul dejun.

10% dintre copii au mancat cereale cu continut crescut de fibre (insemnand cel putin 3 g de fibre la 40 g de cereale). Acesti copii aveau un nivel al insulinei si al rezistentei la insulina mai mic decat copiii care mancau cereale cu un continut mic de fibre, sandwich-uri, biscuiti sau alt tip de mic dejun.

Stiai ca figurinele LEGO depasesc populatia Pamantului?

Oare cine are cele mai multe modele de LEGO?

Vezi ce iti mai recomandam!

Prin urmare cercetatorii recomanda consumul unui mic dejun bogat in fibre.

Dieta bogata in fibre ajuta la un control mai bun al zaharului din sange, influentand cantitatea de glucoza absorbita.

Acest studiu este numai inceputul pentru cercetari ulterioare, necesare pentru a clarifica relatia dintre dieta bogata in fibre si riscul de diabet zaharat.

Recomandarile finale sunt ca orice mic dejun este mai bun decat lipsa lui; iar daca acesta contine cereale bogate in fibre cu lapte si fructe, atunci reprezinta un excelent start al unei zile.


Articolul primit 4.7 stele din 5 posibile si a fost considerat folositor de 93 mamici si tatici
- Publicat: Update: 2024-09-08 -

Trimite si prietenilor tai


Citeste si alte articole din categoria sanatate


Ai vazut ultimele colectii?