Incaltaminte potrivita pentru copii. Ce fel de incaltaminte alegem pentru copil? Cand ar trebui sa-i cumparam prima pereche de incaltaminte puiului nostru? Ceva la moda sau ceva ieftin? Ceva nou sau o pereche de la fratele mai mare? Iata doar cateva intrebari pe care orice parinte si le pune. Insa majoritatea parintilor actioneaza mai degraba instinctiv cand este vorba de alegerea incaltamintei copilului, fiind incantati de frumusetea si numele brand-ului si nu de ceea ce intr-adevar conteaza: incaltamintea ergonomica. Adica incaltamintea care pastreaza o postura corecta si nu ingradeste in niciun fel libertatea de miscare a piciorului celui mic.

Stiai ca citirea unui carti interesante declanseaza modificari in functionarea creierului, care pot dura cel putin cinci zile dupa incheierea lecturii?

Noi am descoperit mai mult de 100 carti captivante!

Vezi recomandarea zilei!

Cea mai buna incaltaminte pentru copii este piciorul gol

Doua fotografii dragute, nu? O fetita tare dragalasa care merge foarte dezinvolta pe tocuri.Este Suri, fetita lui Katie Holmes si a lui Tom Cruise, care, pentru a fi la moda, poarta pantofi cu toc. Cu siguranta ii place insa picioarele si coloana ei vor avea de suferit.

Purtarea prea devreme a incaltamintei poate impiedica mersul si dezvoltarea cerebrala a copilului, spune Tracy Byrne, specialist in podopediatrie.

Copiii care merg desculti primesc o multime de informatii prin receptorii de la nivelul picioarelor si privesc mai mult inainte decat in jos. Mentinerea capului sus ii face pe copii sa-si pastreze mai bine echilibrul si sa-si dezvolte abilitatea de a merge mai rapid.

Mersul descult are si rolul de a dezvolta muschii si ligamentele piciorului, de a creste forta de arcuire a piciorului, imbunatateste proprioceptia (capacitatea de a ne pozitiona in raport cu spatiul din jurul nostru) si confera o postura corecta.

Intr-adevar, nu este posibil sa lasam copilul sa merga descult in orice conditii. Insa atunci cand si cat este posibil, este indicat sa lasam copilul sa mearga in picioarele goale pentru a evita necazurile ce pot apare din cauza purtarii unor incaltari nepotrivite sau a purtarii in permanenta a incaltamintei.

Piciorul copilului nu este un picior de adult in miniatura

Piciorul copilului nu contine oase, ci cartilaje, care se osifica treptat, pe parcursul mai multor ani, pentru a ajunge cele 28 de oase de la varsta adulta. Abia la varsta de 21 de ani apare osificarea completa a oaselor piciorului. De aceea piciorul unui bebelus este extrem de delicat si vulnerabil la actiunea externa a unui pantof necorespunzator. Iar absenta oaselor nu-l face pe bebelus sa se planga de o pereche de incaltari proaste.

Forma piciorului unui bebelus si a unui copil mic difera de cea a adultului. Latimea cea mai mare a piciorului unui copil mic este la nivelul degetelor, pe cand in cazul adultilor, este la nivelul articulatiilor metatarso-falangiene (unde degetele se prind de picior).

Piciorul copilului nu are acea scobitura caracteristica piciorului adult si de aceea pare a fi plat. Acest lucru apare datorita faptului ca zona este umpluta cu grasime; zona arcului piciorului se va defini odata cu cresterea copilului.

Prin urmare, alegerea corecta a incaltamintei este cruciala pentru o dezvoltare corecta.

Stiai ca figurinele LEGO depasesc populatia Pamantului?

Oare cine are cele mai multe modele de LEGO?

Vezi ce iti mai recomandam!

Ce afectari poate suferi piciorul copilului din cauza incaltamintei?

Piciorul copilului poate suferi modificari structurale si functionale datorita faptului ca piciorul trebuie sa se adapteze formei si limitarilor date de pantof, in loc sa se dezvolte natural. Cu cat copilul va fi incaltat mai devreme, cu atat potentialul de afectare este mai mare.

Din pacate, majoritatea incaltamintei pentru copii existenta pe piata, chiar si la branduri cu incaltaminte sportiva renumite, au o oferta total necorespunzatoare nevoilor celor mici: sunt prea rigide, fara flexibilitate si inaltate prea mult la nivelul calcaiului. Aceste caracteristici modifica mersul copiilor si ii fac sa aiba un mers saltat si aplecat spre fata.

Din pacate multi parinti prefera sa fie „la moda” in detrimentul interesului propriului copil. Insa vina nu apartine doar parintilor ci si fabricantilor de incaltaminte; exista numeroase modele pe piata, sub branduri celebre care dau incredere parintilor ca aleg corect: pantofi pentru bebelusi care inca nu merg, pantofi cu toc pentru fetite, sandale tip flip-flop; sunt exemple de modele care nu ar trebui purtate de copiii mici, nici de catre cei mai mari.

Pentru ca mersul descult nu poate fi valabil in parcuri si alte locuri publice, este de preferat sa incaltam copiii in modele cat mai usoare si flexibile, care sa imite cat mai bine mersul descult.

Ce incaltaminte ar trebui sa poarte copiii care inca nu merg?

Singurul beneficiu al incaltamintei dedicate copiilor care inca nu merg este caldura pe care o pot oferi. In rest, nu aduc niciun beneficiu copilului. Pana si faimosul producator Clarks recomanda mersul descult atunci cand este posibil, pentru ca dezvolta musculatura, lasa pielea sa respire si perceptia directa a suprafetei pe care se calca dezvolta mult mai repede mersul.

Daca bebelusul a inceput sa mearga de-a busilea, o pereche de incaltaminte nu face decat sa-i ingradeasca mersul si dezvoltarea psiho-motorie. Mersul de-a busilea stimuleaza creierul sa dezvolte vederea convergenta; bebelusii care au sarit peste aceasta faza au dificultati de invatare a cititului si scrisului cand sunt mai mari.

Bebelusii incep sa mearga de-a busilea mergand inapoi. Iar o pereche de incaltari in acel moment nu face decat sa faca o presiune suplimentara asupra piciorului copilului.

Ce este important la o pereche de incaltaminte potrivita pentru copii?

lungimea: pantofii inchisi trebuie sa aiba cu 12-16 mm mai mult decat cel mai lung deget, si cu 8 mm mai mult sandalele.

latimea: ar trebui sa poti prinde intre degetul mare si aratator o mica parte din materialul de pe fata pantofului , atunci cand acesta este inchis pe piciorul copilului.

inaltimea calcaiului: zero mm pentru bebelusi si copiii mici, pana la 6 mm pentru copiii de scoala primara.

Evita tocurile mai inalte de 15 mm pentru adolescente pentru a preveni deformari ale oaselor, dezvoltarea dezechilibrata a muschilor piciorului si probleme ale coloanei vertebrale.

tipul de toc: cu baza mare, pentru stabilitate si realizat din material/ cu design care absoarbe socurile.

fata incaltamintei: materialele naturale sunt cele mai bune atat pentru fata cat si pentru interiorul incaltamintei, cum ar fi pielea.

forma varfului pantofului: trebuie sa aiba forma degetelor.

adancimea degetelor: zona degetelor trebuie sa permita copilului sa-si miste toate degetele in interiorul pantofului. Daca nu este posibil, treci la marimea urmatoare.

fixarea: pantofii trebuie fixati pe picior cu sireturi, sisteme de inchidere tip Velcro sau barete iar calcaiul trebuie sa fie acoperit sau sa fie prins cu bareta.

talpa: trebuie sa fie usor flexibila, cu cel putin 55 de grade in zona dintre degete si picior.

greutatea: pentru bebelusi 30 g, copii mici sub 2 ani: 110 g, copii si adolescenti sub 220 g fiecare pantof.


Articolul primit 4.6 stele din 5 posibile si a fost considerat folositor de 87 mamici si tatici
- Publicat: Update: 2024-03-29 -

Trimite si prietenilor tai


Citeste si alte articole din categoria sanatate


Ai vazut ultimele colectii?