Eritem fesier bebe- Indiferent de cat de grijuliu esti ca parinte, este probabil ca bebelusul tau sa faca la un moment dat eritem fesier. Majoritatii bebelusilor li se intampla acest lucru, asa ca nu te invinovati. Citeste si informeaza-te din timp pentru a fi pregatit sa actionezi. In randurile de mai jos vei gasi informatii detaliate despre cauzele eritemului fesier, cum sa previi si cum sa tratezi eritemul fesier al bebelusului tau.

Stiai ca citirea unui carti interesante declanseaza modificari in functionarea creierului, care pot dura cel putin cinci zile dupa incheierea lecturii?

Noi am descoperit mai mult de 100 carti captivante!

Vezi recomandarea zilei!

Cauze eritem fesier bebe

Eritemul fesier poate fi provocat de multe lucruri, de la un aliment nou introdus pana la propria urina. Iata principalele cauze care duc la eritemul fesier la bebelusului:

scutec ud sau murdar care a stat prea mult in contact cu pielea bebelusului.

Chiar si cele mai performante scutece lasa pielea umeda. Iar cand urina si bacteriile din materiile fecale se amesteca, se formeaza amoniac, care este extrem de agresiv asupra pielii sensibile a bebelusului. De aceea este mult mai frecvent eritemul fesier la copiii care au scaune frecvente sau diaree.

Cu toate ca inflamarea zonei genito-anale este mai frecventa atunci cand copilul este lasat neschimbat de pampers, chiar si un bebelus care este schimbat prompt de scutec poate face eritem fesier daca are pielea sensibila.

frecarea scutecului de alte lucruri sau centuri.

Eritemul fesier al bebelusului poate fi provocat de frecarea scutecului de piele, mai ales daca este sensibil la ingredientele din pampers sau detergentul cu care a fost spalat scutecul textil. Eritemul mai poate apare si la crema care este folosita la schimbarea scutecului.

infectie bacteriana.

Zona scutecului este in permanenta umeda, iar bacteriile din fecale gasesc mediul propice de dezvoltare. Daca pielea bebelusului are rani sau fisuri exista sanse sa se dezvolte o infectie bacteriana a zonei si necesita tratament antibiotic.

infectie fungica.

Exista bebelusi care fac candidoza oro-faringiana. Acelasi tip de infectie se poate regasi concomitent si in zona scutecului si necesita tratament specific.

reactie alergica la scutec.

Unii bebelusi sunt sensibili la parfumul sau colorantii din unele scutece. Pentru a afla mai multe despre compozitia scutecelor si riscurile la care este supus bebelusul citeste si articolul nostru despre „Scutece bebe” si vei gasi informatii extrem de folositoare.

dermatita seboreica.

Este vorba de un eritem care nu este periculos si care se observa frecvent pe pielea capului bebelusului. Acest tip de eritem poate apare oriunde pe pielea copilului si se caracterizeaza prin zone rosii, care se descuameaza, cu scuame galbui-ceroase si care se poate vindeca fara tratament.

Stiai ca figurinele LEGO depasesc populatia Pamantului?

Oare cine are cele mai multe modele de LEGO?

Vezi ce iti mai recomandam!

Eritemul fesier este mai frecvent in urmatoarele cazuri:

bebelusul are intre 9 si 12 luni

doarme cu pampersul murdar de materii fecale

are diaree

incepe sa manance alimente solide.

Este frecventa aparitia eritemului fesier la bebelusii care incep sa manance alimente solide sau li se introduce un aliment nou. Fiecare aliment nou introdus schimba compozitia scaunului (in special fructele cauzeaza asemenea probleme). De asemenea, un nou aliment poate creste frecventa scaunelor bebelusului. Daca alaptezi, bebe poate reactiona la unul din alimentele pe care le-ai mancat.

Zona scutecului este mereu umeda, iar bacteriile si fungii gasesc mediul propice de dezvoltare.

ia antibiotice sau mama care alapteaza ia antibiotice. Antibioticele modifica flora intestinala normala si pot cauza diaree, ambele consecinte ducand la aparitia eritemului fesier.

Cum previi si cum tratezi eritemul fesier

spala-te pe maini inainte si dupa schimbarea scutecului

verifica frecvent scutecul copilului si schimba-l imediat ce s-a udat sau murdarit

foloseste apa simpla pentru a spala sezutul bebelusului. Daca a avut scaun foloseste un sapun usor special creat pentru bebelusi

daca folosesti servetele umede, alege unele fara ingrediente agresive, precum alcoolul sau parfumul. Tamponeaza pielea bebelusului si nu o freca

asigura-te ca pielea sezutului este complet uscata inainte a pune un scutec nou. Acesta este un pas extrem de important peste care majoritatea parintilor sar, subevaluindu-l

eritemul fesier sever necesita masuri suplimentare: spala zona sezutului foarte bine cu apa fara a freca deloc (cu dusul); lasa copilul cat mai mult fara scutec.

Ia in calcul cumparararea unei protectii pentru saltea si lasa cat de mult poti copilul descoperit, expus la aer, pentru a se vindeca mai repede (fara sa-l dai cu creme).

daca bebelusul ia antibiotice asigura-te ca ia si probiotice pentru refacerea florei normale a intestinului

alapteaza cat mai mult. Alaptatul creste imunitatea celui mic si-l face mai putin susceptibil infectiilor; prin urmare nu are nevoie de antibiotice si riscul de a face eritem fesier este mai mic.

Creme si alte lotiuni pentru eritemul fesier

Aceste creme pentru eritemul fesier au rolul de a calma pielea iritata sau de a forma o bariera protectoare sau ambele.

Crema se aplica pe pielea curata si uscata complet a sezutului bebelusului. Urmariti pe lista de ingrediente zinc oxide (oxid de zinc) sau petrolatum (petroleum jelly).

La recomandarea medicului puteti aplica creme care contin corticosteroizi (hidrocortizon) care amelioreaza rapid semnele de inflamatie. Atentie, aceste creme, daca nu sunt folosite corect pot irita si mai mult zona cu eritem.

Alegerea scutecului pentru a preveni eritemul fesier

Schimba tipul de scutec. Daca folosesti scutece textile, incearca scutece de unica folosinta.

Daca deja folosesti scutece pampers, schimba brand-ul.

Daca folosesti scutece care se spala, schimba detergentul. Alege un detergent usor, hipoalergenic. Mareste numarul de clatiri sau adauga otet la ciclul de clatire.

Cand este cazul sa chemi doctorul?

daca eritemul fesier se agraveaza sau nu raspunde la tratament in 2-3 zile

daca bebelusul face febra sau devine apatic

daca vezi puncte galbene cu puroi sau cruste galbene, care sunt semn de infectie bacteriana si necesita tratament antibiotic

daca zona este rosie cu leziuni si scuame albicioase, daca pliurile (cutele pielii) sunt rosii si exista puncte rosii in afara zonei scutecului – sunt semn de infectie fungica si trebuie tratate de catre medic.


Articolul primit 4.6 stele din 5 posibile si a fost considerat folositor de 145 mamici si tatici
- Publicat: Update: 2024-09-08 -

Trimite si prietenilor tai


Citeste si alte articole din categoria sanatate


Ai vazut ultimele colectii?