Bacterii lactice si alaptarea- afla cum influenteaza alaptarea dezvoltarea bacteriilor bune.

Bacterii lactice si alaptarea – cum influenteaza imunitatea copilului

Dezvoltarea sistemului imunitar in primii ani ai vietii copilului este influentata de prezenta bacteriilor lactoacide in flora intestinala.

Un studiu danez, publicat in mai 2014, ce a urmarit peste 300 de copii in primii 3 ani ai vietii, a ajuns la concluzia ca alaptarea prelungita incurajeaza dezvoltarea bacteriilor lactice in tubul digestiv pentru mai mult timp.

Studiile anterioare au aratat faptul ca bebelusii alaptati tind sa fie mai slabuti si au o crestere mai lenta decat cei hraniti cu lapte formula. De asemenea, alaptarea este asociata cu risc scazut de obezitate, diabet, boli inflamatorii intestinale si alergii la varsta adulta.

Stiai ca citirea unui carti interesante declanseaza modificari in functionarea creierului, care pot dura cel putin cinci zile dupa incheierea lecturii?

Noi am descoperit mai mult de 100 carti captivante!

Vezi recomandarea zilei!

Acest studiu nou sugereaza ca aceste efecte pot fi rezultatul alaptarii care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor prietenoase in tubul digestiv al bebelusului.

Profesorul coordonator al studiului a concluzionat: „Am devenit din ce in ce mai constienti de cat de importanta este flora microbiana intestinala sanatoasa pentru o buna functionare a sistemului imunitar. Copiii se nasc fara bacterii in tubul digestiv si de aceea este interesant sa identificam influenta factorilor din dieta asupra dezvoltarii florei microbiene intestinale la copii in primii 3 ani de viata.”

Cercetatorii au urmarit 330 de copii in primii 3 ani ai vietii si au analizat probe din materii fecale la varsta de 9, 18 si respectiv 36 de luni.

Intreruperea alaptarii modifica compozitia florei intestinale

Cercetatorii au analizat bacteriile intestinale in primii 3 ani ai vietii copiilor inclusi in studiu si au urmarit cum s-au modificat de-a lungul timpului.

Diferentele in compozitia florei microbiene au fost semnificative intre copiii in varsta de 9 luni care sunt alaptati si cei care nu mai sunt alaptati.

Stiai ca figurinele LEGO depasesc populatia Pamantului?

Oare cine are cele mai multe modele de LEGO?

Vezi ce iti mai recomandam!

De asemenea, intre 9 luni si 18 luni flora intestinala sufera modificari semnificative odata ce alaptarea inceteaza si bebelusii sunt diversificati, in sensul ca bacteriile benefice lactoacide scad.

Concluzia cercetatorilor danezi este ca flora intestinala este „semnificativ influentata de momentul intreruperii alaptarii”, cu legaturi clare intre cresterea bacteriilor care se dezvolta cand se intrerupe alaptarea si cresterea indicelui de masa corporala.

„Tinand cont de asocierile clare dintre cresterea rapida in greutate a copiilor, intreruperea prematura a alaptarii si obezitatea la varsta adulta, descoperirile legaturilor cu compozitia florei microbiene merita toata atentia”.

Pana la varsta de 3 ani flora bacteriana sufera modificari continue

Flora intestinala sufera modificari pana la varsta de 3 ani, devenind mult mai complexa si mai stabila de-a lungul acestei perioade.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca „studiul a demonstrat modificari importante, continue, in compozitia florei microbiene intestinale pana la varsta de 3 ani. Acest lucru inseamna ca exista o „fereastra” pe parcursul acestor primi ani cand bacteriile intestinale sunt mai susceptibile la actiunea factorilor externi decat in cazul adultilor.”

Acest studiu reprezinta o baza solida pentru initiativele care incurajeaza dezvoltarea bacteriilor intestinale „bune” la copiii mici.

De aceea, concluziile pot incuraja mamele sa continue sa alapteze, aducand noi beneficii atat pe termen scurt cat si pe termen lung copiilor alaptati.


Articolul primit 4.7 stele din 5 posibile si a fost considerat folositor de 141 mamici si tatici
- Publicat: Update: 2024-07-23 -

Trimite si prietenilor tai


Citeste si alte articole din categoria sanatate


Ai vazut ultimele colectii?