Studiu care face legatura intre antibioticele luate in primul an de viata si riscul de astm
Un studiu publicat in mai 2014 in The Lancet Respiratory Medicine a aratat ca tratamentul cu antibiotice in primul an de viata creste cu mai mult de 2 ori riscul de a face astm mai tarziu in viata.
Copiilor li se administreaza de obicei antibiotice in primul an de viata pentru infectii respiratorii si pentru infectii ale urechii. Cercetatorii au cautat sa vada daca exista o legatura intre antibioticele administrate in prima parte a vietii si ratele de astm bronsic. Ei au gasit o asociere intre antibiotice si astm, cu toate ca scopul studiului nu a fost demonstrarea unei cauze directe.
Legatura antibiotic – astm este legata de sistemul imun
Antibioticul in sine nu cauzeaza astm. Insa antibioticele pot altera sistemul imun inca imatur al bebelusilor si pot cauza variatii genetice care ar putea explica rata mai mare de astm pe care o au acestia.
Cand bebelusul tau este racit iti poate fi de ajutor un umidificator de aer.
Studiul britanic a urmarit 916 copii, de la nastere pana la varsta de 11 ani. Fiecare copil a avut un dosar care continea informatii despre prescriptia de antibiotic, respiratie suieratoare si crize de astm. A fost monitorizat raspunsul imun la virusuri (rhinovirus, virusul sincitial respirator) si la bacterii (Haemophilus influenzae si Streptococcus pneumoniae).
Concluziile studiului au fost ca exista un risc semnificativ mai mare de crize de astm si respiratie suieratoare la copii care au primit antibiotic in primul an de viata. Riscul de crize de astm si de internari in spital din aceasta cauza a fost semnificativ mai mare in primii 2 ani dupa prima prescriptie de antibiotic.
Coordonatorul studiului, Adnan Custovic, de la Universitatea din Manchester, a speculat ca factorii care cresc riscul de astm bronsic dupa prescriptia de antibiotic din prima parte a vietii, sunt reprezentati de o susceptibilitate crescuta la infectiile virale datorita tulburarilor de imunitate antivirala si variantelor genetice.
Alte studii sunt necesare pentru a confirma daca afectarea imunitatii exista inca din momentul prezentei simptomelor respiratorii si prescriptia antibioticului, mai degraba decat ca urmare a administrarii antibioticului.