Jucarii sigure pentru copii – Jucariile sunt cadourile preferate ale copiilor, indiferent de varsta. Insa, daca nu sunt alese corect, pot fi cauza unor accidente neplacute. Accidentele datorate jucariilor constituie motive frecvente pentru prezentarea la camera de garda a spitalelor, mai ales in cazul copiilor cu varsta sub 5 ani.

Pentru a va feri de evenimente neplacute, urmati urmatoarele sfaturi de siguranta atunci cand alegeti o jucarie:

Stiai ca citirea unui carti interesante declanseaza modificari in functionarea creierului, care pot dura cel putin cinci zile dupa incheierea lecturii?

Noi am descoperit mai mult de 100 carti captivante!

Vezi recomandarea zilei!

Alege o jucarie potrivita varstei copilului

Majoritatea jucariilor au pe ambalaj trecuta varsta recomandata, care va poate ghida in alegerea voastra. Trebuie sa fiti realisti cu privire la abilitatile si nivelul de maturitate pe care il are copilul si sa nu alegeti o jucarie indicata pentru o categorie de varsta mai mare. De exemplu jucariile care proiecteaza diverse obiecte mici nu sunt indicate sub nicio forma sub varsta de 4 ani; poate ca nici la 6 ani unii copii nu se pot descurca in siguranta cu acest tip de jucarie. Daca cel mic are tendinta de a baga obiecte mici in gura ar fi bine sa asteptati pana cand scapa de acest obicei si sa nu-i cumparati jucarii care contin parti mici, cu toate ca se incadreaza in categoria de varsta recomandata.

Aveti grija la jucarii de la fratii mai mari.

Jucariile „mostenite” de la fratii mai mari sau prieteni pot fi periculoase. Verificati-le sa fie solide, sa nu aiba parti care sa se desprinda cu usurinta si sa poata fi inghitite. Aveti grija la baterii, nasturi, ochi, ce pot fi inghitite cu usurinta; verificati cusaturile in cazul jucariilor de plus, partile acestora sa fie bine atasate. Fiti atenti la vopsea, sa nu fie sarita si la posibile parti ascutite care-l pot rani pe copil.

Jucariile sigure pentru copii sunt jucariile mari.

Pana la varsta de 3 ani a copilului exista riscul ca acesta sa introduca in gura diverse jucarii. Pentru a fi siguri ca o jucarie este sigura din punctul acesta de vedere si ca un copil nu o poate inghiti, incercati sa o introduceti in ineriorul rolei de hartie igienica. Daca jucaria intra in cilindru, atunci jucaria nu este sigura pentru copiii mici.

Stiai ca figurinele LEGO depasesc populatia Pamantului?

Oare cine are cele mai multe modele de LEGO?

Vezi ce iti mai recomandam!

Fii sigur ca jucaria corespunde nivelului de dezvoltare fizica a copilului.

Multi parinti au tendinta sa aleaga jucarii destinate unei varste mai mari, in ideea ca cel mic sa se joace pentru o durata mai lunga de timp cu ele sau sa nu se plictiseasca prea repede. Un exemplu gresit este alegerea unei biciclete mai mari pentru varsta copilului, pentru a nu mai cumpara si anul urmator o alta bicicleta. O bicicleta prea mare este greu de manevrat de un copil incapabil fizic sa o poata controla si poate cauza accidente serioase.

Jucariile sigure sunt usoare.

Fiti prevazatori si nu alegeti jucarii grele care pot rani copilul daca vor cadea peste el.

Jucarii pentru copii fara snururi sau cordoane.

Acestea nu trebuie sa fie mai lungi de 30 de centimetri pentru a fi sigure. Cordoanele pot fi infasurate cu usurinta in jurul gatului copilului putandu-l strangula. Din momentul in care copilul se poate ridica in genunchi sau in maini poate agata eventualele obiecte atarnate de patut.

Evitati jucariile care contin magneti.

Magnetii sunt obiecte extrem de periculoase pentru copii; inghitirea unor magneti poate cauza probleme extrem de grave, a caror rezolvare de multe ori este chirurgicala. Magnetii odata ajunsi in intestin se pot atrage prin peretii intestinului cauzand blocaje sau infectii.

Jucariile sigure nu sunt fabricate din materialele toxice.

Fiti atenti de unde cumparati jucariile si unde sunt fabricate. Multe jucarii nu au trecute pe ambalaj elemente de siguranta in ceea ce priveste materialul din care sunt realizate. Ftalatii sunt folositi pentru a face plasticul mai flexibil si mai durabil. Cadmiul, plumbul, mercurul si arsenicul sunt chimicale care sunt folosite in tot felul de jucarii, de la papusi la figurine si bijuterii de copii.

Baloanele nu sunt sigure pentru copiii mici.

Desi baloanele reprezinta o parte importanta a unei petreceri, ar fi mai bine sa le evitati daca aveti un copil mic, care prezinta riscul de a inghiti baloane neumflate sau parti din baloane sparte.

Tu la ce esti atent cand alegi jucarii sigure pentru copilul tau?


Articolul primit 4.9 stele din 5 posibile si a fost considerat folositor de 153 mamici si tatici
- Publicat: Update: 2025-01-25 -

Trimite si prietenilor tai


Citeste si alte articole din categoria siguranta


Ai vazut ultimele colectii?