Crema solara protectie copii- crema protectie solara pentru bebelusi

Recomandarile pentru protectia solara a copiilor difera in functie de varsta acestora:

Crema solara protectie bebelusi cu varsta sub 6 luni

Mergeti in vacanta la mare cu bebelusul dumneavoastra care are sub 6 luni? Ce faceti? Il protejati cu crema pentru protectie solara sau nu?

Ultimele recomandari facute de FDA (Food and Drug Administration) publicate in mai 2014 sunt impotriva folosirii cremelor pentru protectie solara pe pielea sugarilor sub 6 luni.

„Cea mai buna atitudine in cazul copiilor sub 6 luni este sa nu fie expusi direct la soare si sa se evite expunerea la razele ultraviolete intre orele 10 a.m. si 2 p.m. , cand acestea au intensitate maxima”. (sursa)

Cremele pentru protectie solara sunt recomandate atat pentru adulti cat si pentru copii. Insa ce ii face pe bebelusi sa fie diferiti?

„Pielea bebelusilor este mai imatura comparativ cu cea a adultilor; bebelusii au un raport intre suprafata corporala si greutate mai mare decat in cazul copiilor mai mari sau al adultilor. Aceste lucruri fac ca expunerea la substantele chimice din cremele solare sa fie mult mai mare in cazul bebelusilor, crescand riscul efectelor adverse la acestea.” -explica dr.Hari Cheryl Sachs, pediatru la FDA.

Stiai ca citirea unui carti interesante declanseaza modificari in functionarea creierului, care pot dura cel putin cinci zile dupa incheierea lecturii?

Noi am descoperit mai mult de 100 carti captivante!

Vezi recomandarea zilei!

„Cea mai buna protectie pentru bebelusi este ca acestia sa stea la umbra, sau daca nu exista umbra naturala, sa stea sub o umbrela sau copertina caruciorului”.

Pielea bebelusilor este mai subtire decat pielea copiilor mai mari sau a adultilor. Stratul extern al pielii, stratum corneum, alcatuit in principal din celule epiteliale moarte este mult mai subtire la bebelusi si prin urmare protectia impotriva agentilor externi este mai mica. Substantele chimice din cremele pentru protectie solara pot penetra mai adanc pielea sugarilor, determinand dermatite de contact, alergii si inflamatii.

Nou nascutilor le lipseste o bariera extrem de eficace, numita mantie acida, un strat subtire de sebuum care acopera pielea adultilor si care o protejeaza de actiunea bacteriilor, virusurilor si de pierderea de apa transepidermala. Aceasta functie lipsa ii face pe bebelusi sa fie vulnerabili la deshidratare si la actiunea substantelor chimice ce sunt aplicate pe piele.

Suprafata corporala raportata la greutate este de 4 ori mai mare la bebelusi decat la adulti, putand absorbi o cantitate mai mare de substante nocive. In cazul adultilor, ingredientele din cremele solare nu sunt absorbite in organism, pe cand in cazul bebelusilor acest lucru se poate intampla.

Fundatia pentru Cancer Cutanat recomanda de asemenea ca bebelusii cu varsta sub 6 luni sa nu fie dati cu creme pentru protectie solara, datorita riscului de absorbtie (directa sau prin ingestia de pe maini sau alte zone accesibile ale corpului).- sursa

Crema protectie solara pentru copiii cu varsta peste 6 luni

In cazul copiilor cu varsta peste 6 luni puteti folosi creme solare special destinate acestora.

Este recomandat sa fie folosite creme a caror protectie solara se realizeaza prin metode fizice, sau fara substante chimice (asa numitele creme minerale) si care contin oxid de zinc sau dioxid de titan. Aceste doua substante formeaza o bariera impotriva razelor solare, neabsobindu-se in piele si ramanand la suprafata ei. Actiunea cremelor ce contin dioxid de titan si oxid de zinc incepe inca din momentul in care sunt aplicate pe piele.

Daca folositi creme cu substante chimice active, trebuie sa testati intai daca pielea copilului tolereaza aceste substante. De aceea trebuie sa faceti un test de sensibilitate: aplicati o cantitate mica de crema pe partea interioara a bratului copilului si urmariti daca apar reactii de roseata sau inflamatie pana a doua zi. Daca exista reactie, schimbati tipul de crema.

Stiai ca figurinele LEGO depasesc populatia Pamantului?

Oare cine are cele mai multe modele de LEGO?

Vezi ce iti mai recomandam!

Aceste creme cu substante chimice active trebuie aplicate inainte de expunerea la soare cu 15 -30 de minute, pentru a da timp pielii sa le absoarba.

Cremele pentru protectie solara trebuie sa fie cu spectru larg, adica sa blocheze razele UVA si UVB. Cele pe baza de oxid de zind si dioxid de titan au aceasta actiune de blocare a ambelor tipuri de raze.

Factorul de protectie folosit trebuie sa fie de cel putin 15 SFP. Se apreciaza ca un factor de protectie de 30 este suficient pentru copii; peste acest grad de protectie substantele chimice ce sunt absorbite din cremele ce sunt aplicate repetat pot ajunge la concentratii mari.

Pe piata exista versiuni de creme solare destinate copiilor si adultilor; este in regula sa folositi creme special destinate copiilor dar este in regula sa folositi si versiunea destinata adultilor, diferenta intre ele neexistand in multe cazuri.

Cremele pentru protectie solara trebuie aplicate in strat gros, avand grija sa acoperim absolut toate partile expuse. Trebuie sa acordati atentie deosebita unor parti ale corpului extrem de sensibile cum ar fi urechile, gatul, nasul si umerii.

Unele creme au o anumita culoare atunci cand sunt aplicate, urmand sa devina transparente in cateva minute, tocmai pentru a va asigura ca ati acoperit toate partile expuse ale copilului.

Cremele trebuie reaplicate la fiecare 2 ore sau dupa fiecare iesire din apa, dupa ce copilul a fost sters cu prosopul. Promisiunile facute de unele branduri cum ca rezista la apa sau actioneaza 8 ore sunt valabile doar teoretic.Copiii nu pot sta nemiscati intreaga zi pentru a nu afecta protectia aplicata pe piele.

Atunci cand alegeti o crema cu ingrediente chimice evitati-le pe acelea care contin PABA sau oxybenzone care sunt asociate cu reactii adverse cutanate.

Tu cum iti protejezi copilul de actiunea daunatoare a razelor solare?


Articolul primit 4.8 stele din 5 posibile si a fost considerat folositor de 147 mamici si tatici
- Publicat: Update: 2024-09-08 -

Trimite si prietenilor tai


Citeste si alte articole din categoria siguranta


Ai vazut ultimele colectii?