Broccoli si poluarea aerului. Multi copii nu agreeaza gustul de broccoli si este un calvar pentru multi parinti sa-i faca pe acestia sa inghita cateva buchetele din faimoasa leguma.

Ultimele cercetari incurajeaza efortul parintilor de a-i face pe copii sa manance broccoli, venind cu descoperirea de noi beneficii ale acestei legume.

Ce efecte are consumul de broccoli?

Studiul condus de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore, a inclus participanti din una dintre cele mai poluate zone din China. Acestia au primit zilnic jumatate de cana de piure de broccoli. S-a observat ca persoanele incluse in studiu au eliminat cantitati crescute de benzen (o substanta carcinogena) si acroleina (o substanta iritanta la nivelul plamanilor).

Stiai ca citirea unui carti interesante declanseaza modificari in functionarea creierului, care pot dura cel putin cinci zile dupa incheierea lecturii?

Noi am descoperit mai mult de 100 carti captivante!

Vezi recomandarea zilei!

Studiile anterioare asupra faimoasei legume demonstrasera deja ca broccoli reduce riscul unor boli cronice, printre care si cancerul.

Broccoli este o sursa de glucoraphanin, un compus care produce sulforaphane cand leguma este mestecata sau piureul este inghitit. Sulforaphane are efectul de a creste enzimele care actioneaza in scopul eliminarii poluantilor din organism; de aceea participantii la studiu prezentau niveluri mari ale benzenului si acroleinei excretate.

Efectele poluarii aerului asupra organismului uman

Potrivit Agentiei pentru Substante Toxice si Registrul Bolilor din cadrului Centrului pentru Controlul si Preventia Bolilor, cresterea poluarii aerului este corelata cu scaderea functiei pulmonare si cresterea atacurilor de cord. Alterarea calitatii aerului afecteaza in mod negativ persoanele care sufera de afectiuni pulmonare, astm sau afectiuni cardiace.

Medical News Today a publicat in martie 2014 un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii care a concluzionat ca 1 din 8 decese la nivel mondial sau 7 milioane de decese anual se datoreaza efectelor poluarii aerului.

In 2013 Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului a clasificat poluarea aerului si pulberile in suspensie ca fiind cancerigene. Prof. John Groopman, autorul studiului de la Johns Hopkins, a ales participantii din zona Chinei tocmai pentru faptul ca in majoritatea zonelor poluarea aerului a atins deja cote alarmante.

Scopul studiului este de a gasi o strategie bazata pe alimentatie, alaturi de reducerea emisiilor de substante poluante, pentru a proteja populatia de riscul evident de boli cardio-pulmonare.

Stiai ca figurinele LEGO depasesc populatia Pamantului?

Oare cine are cele mai multe modele de LEGO?

Vezi ce iti mai recomandam!

Consumul de broccoli si diminuarea efectelor poluarii aerului asupra organismului uman

Studiul a inclus 291 de participanti dintr-o provincie din apropierea Shanghai, o regiune intens industrializata. Acestia au fost urmariti timp de 12 saptamani, si li s-au recoltat probe de sange si urina pentru a masura substantele poluante inhalate din aer.

Persoanele incluse in studiu au fost impartite in 2 grupuri. Primul a grup a primit o bautura pe baza de apa sterilizata, ananas si suc de lamaie. Al doilea grup a primit acelasi tip de bautura dar care continea in plus si pudra de broccoli dizolvata care continea glucoraphanin si sulforaphane.

Rezultatele studiului au fost surprinzatoare: grupul care a primit broccoli a avut o rata de excretie a benzenului (substanta canceroasa) cu 61% mai mare incepand cu ziua I de studiu, valoare ce s-a mentinut pe parcursul celor 12 saptamani de studiu.

Rata de eliminare a acroleinei a fost cu 23% mai mare in grupul ce a primit broccoli fata de grupul de control.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca sulforaphane din broccoli activeaza o molecula de semnalizare numita NRF2 care creste abilitatea celulelor de a supravietui si a se adapta la toxinele din mediu. Acelasi lucru este valabil si pentru toxinele din apa si din alimente.

Concluzia studiului este ca broccoli trebuie luat in considerare ca o metoda extrem de simpla , sigura si eficienta pentru a minimiza efectele pe termen lung ale poluarii aerului asupra organismului uman.

Cercetatorii au in vedere continuarea acestui studiu in aceeasi regiune a Chinei pentru a stabili doza de broccoli si frecventa de administrare care ofera protectie eficienta.

Intre timp Medical News Today a publicat un studiu care a demonstrat modificari cardiace corelate cu expunerea crescuta la poluarea din trafic.

Asa ca, dragi parinti, incurajati-va copiii sa manance broccoli si gasiti o forma ca acesta sa fie acceptat si poate chiar indragit de cei mici!


Articolul primit 4.7 stele din 5 posibile si a fost considerat folositor de 67 mamici si tatici
- Publicat: Update: 2024-03-19 -

Trimite si prietenilor tai


Citeste si alte articole din categoria nutritie


Ai vazut ultimele colectii?