Bebelusi in apa – o imagine pe cat de frumoasa pe atat de dificil de explicat de majoritatea adultilor.

Bebelusii par a fi inotatori inascuti. Copiii se nasc cu doua reflexe care determina aceasta abilitate: reflexul de scufundare si reflexul de inot.

Stiai ca citirea unui carti interesante declanseaza modificari in functionarea creierului, care pot dura cel putin cinci zile dupa incheierea lecturii?

Noi am descoperit mai mult de 100 carti captivante!

Vezi recomandarea zilei!

Bebelusi in apa – Reflexul de scufundare

Acest reflex, cunoscut si sub numele de raspuns bradicardic, determina bebelusii sa-si tina respiratia si sa deschida ochii atunci cand sunt scufundati in apa. Acelasi tip de raspuns poate fi declansat si de catre parinti cand sufla aer direct spre fata bebelusului. Reflexul devine mai slab odata cu inaintarea in varsta, insa si adultii il mai au intr-o mica masura. Cercetarile facute asupra 21 de copii suedezi cu varste intre 4 si 12 luni, au descoperit faptul ca niciun copil „scufundat” (tras sub apa) nu a inhalat apa sau nu s-a inecat. Acesti bebelusi nu au fost reticenti la urmatoarea scufundare; din contra, unii au parut chiar dornici sa mai experimenteze scufundarea din nou. Multe programe de inot pentru bebelusi se bazeaza pe reflexul de scufundare al sugarilor, permitandu-le acestora sa inoate, inainte de a ajunge la varsta care sa le permita sa invete sa-si tina respiratia in mod constient.

Stiai ca figurinele LEGO depasesc populatia Pamantului?

Oare cine are cele mai multe modele de LEGO?

Vezi ce iti mai recomandam!

Bebelusi in apa – Reflexul de inot

Pana la varsta de 6 luni, bebelusii pusi in apa cu burtica in jos isi misca mainile si picioarele intr-o miscare de „inot”. Asfel un bebelus care are atat reflexul de scufundare, cat si cel de inot, odata pus in apa, pare a fi un inotator inascut. Atentie insa, prezenta acestor reflexe nu inseamna ca bebelusul poate chiar inota. Mai mult decat atat, aceste reflexe nu-l pot proteja pe copil de un eventual inec. De aceea toate manevrele de scufundare ale unui sugar trebuie facute sub atenta supraveghere a adultilor instruiti in acest sens. Este importanta si apa de piscina in care bebelusul se joaca si anume metoda de tratare a acesteia, care poate fi periculoasa pentru copil.


Articolul primit 4.6 stele din 5 posibile si a fost considerat folositor de 148 mamici si tatici
- Publicat: Update: 2024-05-20 -

Trimite si prietenilor tai


Citeste si alte articole din categoria lifestyle


Ai vazut ultimele colectii?