Colicile bebelusului reprezinta o problema majora pentru parinti si un motiv frecvent pentru prezentarea la medic, afectand pana la 20% dintre sugari.

Ce sunt colicile bebelusului?

Colicile sugarului sunt reprezentate de episoade de plans excesiv si agitatie de cauza necunoscuta.

Colicile sunt definite de criteriile Wessel : plans sau agitatie timp de cel putin 3 ore pe zi, cel putin 3 zile pe saptamana, timp de 3 saptamani, la sugarii cu varsta mai mica de 3 luni.

Desi colicile bebelusului trec spontan dupa varsta de 3-4 luni , sunt generatoare de mult stres si costuri uriase in sectorul medical.

Stiai ca citirea unui carti interesante declanseaza modificari in functionarea creierului, care pot dura cel putin cinci zile dupa incheierea lecturii?

Noi am descoperit mai mult de 100 carti captivante!

Vezi recomandarea zilei!

Care sunt cauzele colicilor la sugari?

Colicile bebelusului sunt asociate cu depresia postnatala a mamei, intreruperea precoce a alaptarii si sidromul copilului zdruncinat (shaken baby syndrome).

In ciuda cercetarilor, cauzele colicilor sugarului raman neclare. Ipotezele psihosociale incrimineaza o interactiune scazuta intre mama si copil, anxietatea sau depresia mamei si un temperament dificil al copilului.

Teoria gastrointestinala incrimineaza o crestere a gazelor in tubul digestiv, cresterea peristaltismului si durerea viscerala.

Exista un studiu care sugereaza ca bebelusii cu colici au un nivel crescut al calproteinei fecale , care sugereaza un posibil rol al inflamatiei intestinului; pe de alta parte exista un alt studiu care nu a demonstrat diferente intre nivelurile calproteinei fecale intre bebelusii care nu colici si cei care au colici.

Tratamentul colicilor bebelusului

In momentul de fata nu exista un tratament clar si eficient pentru colici. Eliminarea proteinelor din laptele de vaca din alimentatia mamelor care alapteaza si folosirea unor formule de lapte hipoalergenice pentru bebelusii care nu sunt alaptati pot fi eficiente, dar nu in toate cazurile. Exista medicamente eficiente din clasa anticolinergice, dar efectele adverse pot fi potential periculoase (dificultati respiratorii sau coma).

Stiai ca figurinele LEGO depasesc populatia Pamantului?

Oare cine are cele mai multe modele de LEGO?

Vezi ce iti mai recomandam!

Probioticele amelioreaza colicile bebelusului?

In ultimul timp, cercetarile asupra probioticelor le-au propulsat rapid ca un remediu in afectiunile digestive. Sugarii care au colici au un nivel crescut al gazelor intestinale, care sunt formate de microorganisme si proteobacterii precum Escherichia coli in intestin. Probioticele precum Bifidobacterium si Lactobacillus protejeaza mucoasa intestinala, favorizand diversitatea microbiana in intestin; ele pot reduce concentratia de proteobacterii si gaze si reduc inflamatia intestinului. Exista o metaanaliza recenta a 3 studii clinice care raporteaza ca Lactobalillus reuteri reduce semnificativ simptomele colicilor la 21 de zile de administrare. Cu toate ca aceste studii nu au indeplinit conditiile efectuarii unor studii semnificative statistic pentru toate tipurile de sugari (alaptati si alimentati cu lapte formula), probioticele au inceput sa fie prescrise pe scara larga copiilor cu colici.

De aceea a existat o nevoie urgenta pentru a realiza un studiu mult mai riguros care clarifica daca Lactobacillus reuteri este eficient la sugarii cu colici. Acest studiu a fost publicat la 1aprilie 2014 in BMJ . Studiul este realizat la Royal Children’s Hospital, Parkville, Victoria, Australia si este , incluzand 167 de sugari, cel mai mare studiu care se adreseaza eficacitatii probioticelor in cazul colicilor. Concluzia este ca L. reuteri nu imbunatateste simptomele colicilor.

Aceste concluzii difera de cele ale studiilor precedente si de aceea nu se mai poate sustine recomandarea generala a probioticelor in colici.

Ti-a fost de ajutor articolul despre Colicile bebelusului si Probiotice? Tu ce remedii ai incercat pentru colicile bebelusului tau?


Articolul primit 4.9 stele din 5 posibile si a fost considerat folositor de 84 mamici si tatici
- Publicat: Update: 2024-04-29 -

Trimite si prietenilor tai


Citeste si alte articole din categoria sanatate


Ai vazut ultimele colectii?