Laptele matern si colostrul reprezinta cea mai buna alegere pentru nutritia noului-nascut, oferindu-i acestuia cel mai bun inceput in viata. Colostrul si laptele matern au compozitii diferite, adaptate nevoilor noului-nascut la momente diferite dupa nastere. Ambele protejeaza copilul de boli, sunt usor digerabile si imbunatatesc functiile cognitive ale acestuia.

Ce este colostrul?

Academia Americana de Pediatrie descrie colostrul ca primul lapte produs de sanii viitoarei mame, inca de la sfarsitul celui de-al doilea trimestru de sarcina. Aceasta inseamna ca, si in cazul in care copilul se naste prematur, mama este capabila sa produca lapte. Unele mame insa nu remarca secretia colostrului decat dupa nasterea copilului.

Colostrul este un lichid gros, lipicios, de culoare galbena sau portocalie. (sursa)

Desi colostrul se secreta la inceput in cantitati mici, nou-nascutul alaptat in primele ore dupa nastere are parte de beneficiile extraordinare ale acestuia.

Colostrul ajuta la dezvoltarea sistemului imun si a sistemului digestiv ale noului-nascut.

Stiai ca citirea unui carti interesante declanseaza modificari in functionarea creierului, care pot dura cel putin cinci zile dupa incheierea lecturii?

Noi am descoperit mai mult de 100 carti captivante!

Vezi recomandarea zilei!

Cum se transforma colostrul in lapte matern matur?

Dupa 2-5 zile de la nastere, colostrul se transforma in lapte de trazitie, care este albicios si se secreta intr-o cantitate mult mai mare decat colostrul.

La sfarsitul celei de-a doua saptamani dupa nastere apare laptele matern matur, care are un aspect mai lichid si mai transparent, si care se secreta in functie de nevoile sugarului.

Care sunt diferentele dintre colostru si laptele matern matur?

Compozitia colostrului, a laptelui de tranzitie si a laptelui matur difera semnificativ. Colostrul este mai bogat in proteine, are mai putine zaharuri si semnificativ mai putine grasimi decat laptele matern matur. Din cauza continutului scazut in grasimi nou-nascutul scade in greutate in primele zile dupa nastere.

Scopul colostrului este sa furnizeze anticorpi care intaresc sistemul imun al noului-nascut si-l apara de boli; colostrul actioneaza ca un veritabil vaccin natural impotriva germenilor comuni cu care copilul intra in contact inca din primele zile ale vietii. De asemenea, colostrul are un efect laxativ, care ajuta la eliminarea primului scaun (meconiul) al copilului si protejeaza tractul intestinal de agresiunile ulterioare.

Stiai ca figurinele LEGO depasesc populatia Pamantului?

Oare cine are cele mai multe modele de LEGO?

Vezi ce iti mai recomandam!

Scopul laptelui matern matur este altul. Proteinele ajuta digestia, grasimile ajuta la dezvoltarea creierului si lactoza furnizeaza energie. De asemenea, laptele contine vitamine hidrosolubile si liposolubile, a caror cantitate variaza in functie de dieta mamei.

Avantajele alaptarii sunt multiple din punct de vedere al sanatatii, nutritional, imunologic, psihologic, social, economic si de mediu; copiii alaptati au o rata mai mica a a face boli infectioase si un risc mai mic de a deveni adulti obezi; copiii alaptati au abilitati cognive mai dezvoltate.(sursa)

O parte din constituentii colostrului uman, laptelui de tranzitie si laptelui matern matur (valori per 100 mililitri )

Colostru (1- 5 zile) Lapte de tranzitie (6- 14 zile) Lapte matur (dupa 14 zile)
energie, kcal 58 74 71
grasimi, g 2.9 3.6 3.8
lactoza, g 5.3 6.6 7.0
proteine, g 2.7 1.6 1.2
cazeina, g 1.2 0.7 0.4
calciu, mg 31 34 33
magneziu, mg 4 4 4
potasiu, mg 74 64 55
sodiu, mg 48 29 15
fier, mg 0.09 0.04 0.15

Articolul primit 4.6 stele din 5 posibile si a fost considerat folositor de 75 mamici si tatici
- Publicat: Update: 2018-11-14 -

Trimite si prietenilor tai


Citeste si alte articole din categoria alaptare


Ai vazut ultimele colectii?